Hvad er Jodhpurs?

Jodhpurs er specialiserede bukser designet til ridning. Jodhpur ridebukser er beregnet til at være holdbare og komfortable og bæres I forbindelse med en bred vifte af discipliner, herunder spring, dressur og fremvisning/opvisning. Jodhpurs er undertiden forvekslet med bukser, en anden slags bukser, som ofte bæres af ryttere, men Jodhpur stilen er noget anderledes. I konkurrencesammenhæng vil ryttere normalt bære den ene type bukser fremfor den anden. Mange rideudstyrsbutikker og kataloger har jodhpurs på lager, men det er en glimrende ide at prøve et par på, før de køber dem, for at kontrollere at pasformen er som den skal være.

Heste i flotte omgivelser
Heste i flotte omgivelser

Bukserne er opkaldt til Jodhpur, en stor by i det nordlige Indien. Legenden fortæller, at byens mænd havde bukser på i sammen stil som den type de brugte når de sad på en hesteryg. Det førte til at de britiske kolonialister navngav bukserne efter bærernes by. Det er også muligt, at bukserne blev udviklet i Jodhpur, og at navnet blev “adopteret” til engelsk som så mange andre ord på hindi og urdu ord, ganske enkelt fordi englænderne fik oversat nogle ord forkert. Det mest sikre forklaring er dog, at bukserne er opkaldt efter den nordlige indiske by.

Heste og ernæring
Heste og ernæring

Et par jodhpurs er karakteriseret ved en let pasform til knæet, med vide/løse hofter. Den lette pasform i underbenet er lavet for at kunne rumme ridestøvler, især jodhpur-støvlen, i stil med den slags ridestøvler, der strækker sig til lige over ankelen. De vidde hofter tillader rytteren at bevæge sig frit og fremme en behagelig pasform til lange rideture. Traditionelt er jodhpurs normalt I farverne hvid eller fløde-farvet, selvom andre farver også kan findes. På nær i hoften, er Jodhpurs ofte lavet af et elastisk materiale.

Hesteudstyr
Hesteudstyr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *