Top 9 myter om oppustelige kajakker

De fleste ved, hvor nemt oppustelige kajakker kan opbevares og transporteres.

Men der er mange misforståelser omkring oppustelige kajakker. De fleste af disse er som følge af dårlig resultater af de billige oppustelige kajakker og gummibåde, der sælges til varehuse og stormagasiner i løbet af foråret når kajakkerne trender. Det er ikke, hvad du får, når du køber oppustelige kajakker hos dem som har forstand på det og som sælger kajakker af en vis kvalitet. Det er på tide at sætte en stopper for misforståelserne.

Myte: De springer første gang, de rammer en sten

Det er sandsynligvis sandt for det swimmingpool-legetøj du købte til dine børn. Moderne oppustelige whitewater kajakker er en helt anden snak. Mens punkteringer kan ske, sker det meget sjældent. Det meste af tiden hopper den kraftige PVC ydre skal uden for stenen uden hændelse.

Myte: De er langsomme og svære at manøvrere

Jeg husker tydeligt hvordan det var, at padle rundt i en sø i en lille gummibåd. Hver gang jeg tog et tag på den ene side sejlede båden rundt i en cirkel. Det var som at padle en gummiring. Jeg kunne ikke kontrollere det, og det tog mig for evigt, at komme fra den ene side af søen til den anden. Men velfremstillede oppustelige kajakker styrer godt over vandet og giver dig mulighed for at manøvrere hurtigt på vandet.

Lukket cockpit Kajak
Lukket cockpit Kajak

Myte: De kan ikke klare white water eller rafting

Det kan komme som en overraskelse, men faktisk så er det bedst med en oppustelig kajak til rafting. De gode modeller vel at mærke. De kan nemlig godt klare sten og bump. De kan i mange tilfælde være bedre end hard shell kajakker.

Myte: En kajak med en lukket cockpit vil holde mig mere tør end en oppustelig kajak

Du tror måske, da en traditionel hard-shell kajak har en lukket cockpit, at du ikke bliver våd. Men en traditionel kajak holder bare ikke alt vandet ud, især når du bryder bølger og i white water. Sprayskirt’en er heller ikke vandtæt, og de fleste hard-shell kajakker kommer alligevel våde ud. Cockpit og sprayskirt er designet til at holde nok vand ud af båden for at forhindre en kændring, men det forbliver aldrig helt tørt indeni. Oppustelige kajakker ligger meget højere i vandet, så hvis du padler på fladt vand, vil du sandsynligvis være lige så tør som om du var i cockpit, hvis ikke mere. Hvis du ønsker at forblive tør, skal du have et “tørtæppe”. Det gælder både lukkede kajakker og oppustelige kajakker.

Oppustelige kajakker
Oppustelige kajakker

Myte: De er ikke så stabile som traditionelle hard-shell kajak

Oppustelige kajakker har ofte en bredere base end hardshell kajakker. Dette gør dem utrolig stabile, selv i store bølger. Jeg kan ikke tælle, hvor mange gange jeg har set en hard-shell “lege-kajak” blive kastet rundt på en bølge, som en oppustelig kajak håndterer nemt.

Myte: De er ikke for seriøse kajakroere

Først og fremmest handler kajaksejlads ikke om at være seriøs, det handler om at have det sjovt. Men for at besvare dette spørgsmål. Der findes oppustelige kajakker til alle behov også seriøse kajakroere, som vil have deres kajak med på rejser. Du kan også få meget smalle oppustelige kajakker med aluminiumsstel osv. De er meget konkurrencedygtige i forhold til hastighed osv.

Myte: Oppustelige kajakker kan ikke lav eskimo-rul eller grønlændervendinger. Hvis jeg falder ud, kan jeg ikke komme ind igen.

Sandt nok var oppustelige kajakker ikke designet med eskimo-rol i tankerne. Men hvis du hopper ud af din oppustelige kajak, er det ikke for svært at komme ind igen. Jeg har set kajakroere springe ud af deres både og hoppe tilbage og fortsætte med at padle på sekunder. Selvfølgelig kræver dette øvelse, men også grønlændervendinger. Og hvis du udnytter din oppustelige kajak med lårremme, så er chancen for, at du ikke falder ud af din kajak i første omgang.
Der er adskillige videoer på Youtube med roere i oppustelige kajakker fra Advanced Elements, som laver grønlændervendigner.

Her kan du se et stort udvalg af oppustelige kajakker fra Advanced Elements hos Sitontop.dk

Kajak social sport
Kajak som social sport

Myte: De er svære at puste op

Kan du huske hvordan det var at pumpe luftmadrassen op? Efter et par minutter med rasende pumpen var madrassen ikke noget nær oppustet, og du begyndte at se pletter for øjnene, som du hyperventilerede på ventilstammen. Heldigvis kommer oppustelige kajakker med en håndpumpe, der hurtigt pumper bådene op. Maks 5 minutter for de mest almindelige kajakker.

Myte: De er ikke så sjove som en hard-shell kajak

De fleste nybegyndere, der forsøger sig med oppustelige kajakker, er mere komfortable på vandet og begynder at have det sjovt meget hurtigere end dem i hardshell kajakker. Når jeg anbefaler kajaksejlads til mine venner, anbefaler jeg altid oppustelige kajakker, da jeg ved, at de vil begynde at have det sjovt med det samme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *